Klassisk äggost

 
Har blivit lite av en ny favorit här hemma, är så gott med en klick sylt och lite grädde. Förra året gjorde vi med saffran, i år var den naturell. 
 
Du behöver: 
6 ägg
5 dl gräddfil
3 l mjölk
1/2 dl socker
ev. lite ättika 
 
Gör såhär: 
Blanda äggen med gräddfilen i en gryta. Tillsätt mjölken. Värm blandningen försiktigt under omrörning tills den grynat sig, runt 80-85 grader (detta tar en stund och man kan ta i en gnutta ättika för att hjälpa till i processen lite).Ta grytan åt sidan och låt stå ca 10 min. Ta upp ostmassan med en hålslev och varva den med sockret i en form med små hål i botten.Låt äggosten stå kallt ca 6 tim tills all vassle runnit bort. Stjälp upp äggosten på ett serveringsfat och servera med sylt eller bär samt vispad grädde.