Svamprisotto med stekt kyckling

 
Testade att göra risotto för första gången och blev riktigt lyckat. 
 
Du behöver: 
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
8 - 9 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
ca 300 g höstsvamp, skogschampinjoner eller champinjoner
3 msk smör
1 dl riven parmesanost
ca 600 g kycklingfilé
flingsalt med jod
nymalen svartpeppar
2 msk smör eller margarin
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150°C. Risotto: Skölj och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp buljongen.
Fräs purjolök och vitlök i olivoljan. Tillsätt riset och fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det nästan koka in i riset. Späd med varm buljong vart efter under omrörning. Låt det koka sakta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Kyckling: Krydda kalkonen med salt och peppar och bryn den i matfettet i en stekpanna. Stek klart mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 72˚C. Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svamp och parmesanost i riset. Späd eventuellt med mer buljong. Risotton ska vara ganska lös och krämig i konsistensen. Smaksätt med salt och peppar. Till servering: Skiva kalkonen och servera till risotton.