Kokt torsk med äggsås

 
Kokt torsk med äggsås har alltid varit en favorit för mig, riktig husmanskost när det smakar som bäst. Här kommer receptet på denna klassiker. 
 
Du behöver: 
500 g torskfiléer
1⁄2 tsk salt
5 dl vatten
1-2 fiskbuljongstärningar
4 lagerbald
5-8 svartpepparkorn
salt
Såsen:
4 dl Mjölk
Smör (en rejäl klikc)
2,5 mskVetemjöl
3 kokta ägg 
Salt och peppar
 
Gör så här: 
Koka upp vatten med fiskbuljongstärningarna samt lagerblad, peppar och salt i en vid kastrull. Skär fisken i portionsbitar och lägg ner dem i buljongen. Koka på svag värme under lock ca 3 min. Tag upp fisken med hålslev och håll den varm. Börja undertiden med såsen. Hårdkoka äggen, därefter skala och hacka äggen. Vispa ihop mjöl och lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken samt lite av buljongen som fisken kokat i. Låt koka ca 3 min, tills den tjocknat. Smaksätt med salt och peppar och avrunnda med en stor klick smör. Tillsätt till sist äggen. Servera med potatis och lite stekta sockerärtor, mums!