Köttfärslimpa med bacon, pressgurka och gräddsås

 
Jag är en stor älskare av husmanskost, och lagar det gärna men tyvärr alltför sällan.
 
Du behöver:
500g köttfärs (fläsk, bland eller nöt)
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
½ dl matlagningsgrädde
1 krm svartpeppar
1 krm vitpeppar
En nypa salt
1 finhackad gul lök
1-2 paket bacon
 
Sås:
Stekspadet från köttfärslimpan alt. 1 dl köttbuljong
1 ½ dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 ½ tsk soya
Svart – och vitpeppar
Salt
½ msk lingonsylt
Maizena till redning
 
Pressgurka:
1 färsk gurka
3 krm salt
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
2 msk socker
1/2 krm vitpeppar
2 msk hackad persilja
 
Gör såhär:
Blanda köttfärsen med ströbrödet och rör om väl. Tillsätt sedan ägg, mjölk och grädde. Rör tills det blir en fast smet. Vänd ner lök, svartpeppar, vitpeppar och en nypa salt. (Dock inte mycket eftersom bacon är salt.) Sätt ugnen på 175 grader.
Låt smeten få stå kallt innan du formar den till en limpa, detta för att den blir inte så lös och den håller då formen bättre. Linda sedan baconskivorna runt så den täcker hela limpan. Lägg på en smord ugnsform och sätt in i ugnen i 1h på 175.
 
Gräddsås:
Använd stekspadet från köttfärslimpan och koka upp under omrörning tillsammans med grädde och mjölk.
Sänk värmen och tillsätt soya, svart -och vitpeppar samt salt. Låt det småkoka någon minut och tillsätt sedan lingonsylten. Red sedan med maizena till önskad konsistens.
Servera köttfärslimpan och gräddsåsen tillsammans med nykokt potatis, pressgurka,och lingonsylt.
 
Pressgurka:
Skiva färsk gurka tunt med osthyvel (skala ev först). Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet.Gör en lag av ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.