Matbröd med kross

 
Ett gott matbröd som är fullt med fiber.
 
Du behöver:
2 dl råg eller krossat vete
4 dl vatten
5 dl mjölk eller filmjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 tsk honung
2 msk olja eller flytande margarin
13-14 dl rågsikt
 
Gör såhär:
Koka kross och vatten ca 10 min. Rör då och då. Häll gröten i en bunke och blanda i mjölk eller filmjölk, kontrollera sedan att temperaturen blir 37 grader. Smula ner jästen, rör om så att den löser sig. Tillsätt salt, honung, olja och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma två limpor. Lägg dem på smord plåt och jäs under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen 200 grader i 30 min. Låt bröden kallna på galler under bakduk.