LCHF-bröd, Müslibars och Hallonbollar

 
Jag är ju väldigt inne på mestadels GI men ibland testar jag även en hel del LCHF-recept själv. Här kommer nu 3 recept som är relaterade till dessa två dieter/livsstilar. 
 
LCHF-bröd
 
Du behöver: 
4 ägg 
1 dl créme fraiche eller kvarg
3 msk kallpressad olivolja eller rapsolja
1 msk bakpulver
1/2 tsk salt
50 g lingör
60 g havrekli
50 g sesamfrö
50 g solrosfrö
 
Gör så här:
Vispa äggen lätt och blanda ner créme fraichen eller kvarg. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda väl. Degen ska ha en fuktig konsistens, som en tjock gröt. Känsn den för lös blanda i lite till av frön och havrekli.Lägg bakplåtspapper i brödform. Häll i degen och grädda i ugnens nedre del i 180 grader i ca 55 minuter. En sats ger ett väldigt lågt bröd så jag rekommenderar att göra en dubbel sats, då behöver du även öka gräddningstiden med ca 10 minuter. Förvara brödet i kylskåpet i folie eller i en platspåse. Är ett mycket bra bröd som går att frysa helt eller i skivor. 

 

Hallonbollar: 

Du behöver:
1 dl hasselnötter 
1 dl mandel 
1 dl frysta hallon 
1 dl kokosflingor 
0.5 dl hackade hasselnötter eller kokosflingor, att rulla bollarna i
 
Gör så här: 
Mixa alla ingredienser i en matberedare till en massa. Rulla bollarna i hackade hasselnötter eller kokos. Förvara i kylen eller i frysen.
 
Müslibars
 
Du behöver:
600 g rostad osötad müsli (granola)
3 dl blandade frön och nötter som pumpakärnor, hasselnötter, solrosfrön, valnötter, pistagenötter osv
2 ägg
1 dl torkade bär så som tranbär, blåbär och russin
1 dl torkade aprikoser
1 tsk vatten
Ev 2 msk honung
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa aprikoserna med mixerstav tillsammans med lite vatten. Blanda alla ingredienser, inklusive äggen, i en bunke. Klä en plåt med höga kanter med bakplåtspapper och fördela blandningen så att kakan blir ungefär 1 cm hög. Pensla kakan med ett tunt lager honung. Ugnsbaka i 15 minuter. Låt svalna och skär i lagom stora portionsbitar.