Mangomousse med ananassalsa och ingefärsflarn
I helgen bjöd vi på trerätters som startade med en jordärtskockssoppa, däremellan kycklingfilé med pepparsås och hasselbackspotatis. Middagen avslutades med denna läckerhet: En mangomouss med ananassalsa och ingefärsflarn.
Du behöver för moussen, salsan och flarn:
1 vaniljstång
1 dl vatten
2 dl strösocker
2½ gelatinblad
2 väl mogna mango eller ca 400 g fryst mango i tärningar
3 msk saft av citron
1 färsk ananas
1 kruka mynta
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk ljus rom
1 kruka mynta
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk ljus rom
Skalet och saften av en lime
50 g margarin eller smör
1/2 dl socker
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
Gör så här:
Mousse: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vatten med vaniljstång, frön och strösocker i en kastrull, rör så att sockret smälter. Ta upp vaniljstången, låt lagen svalna. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 min i kallt vatten. Skala mangon och skär loss fruktköttet. Mixa det med den avsvalnade sockerlagen. Vispa grädden. Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i citronsaften i en kastrull. Rör ner den i en tunn stråle i mangomixet. Fördela moussen i glas och låt stelna i kylen i minst 4 timmar. Dela passionsfrukten, gröp ur och blanda med tärnad mango. Servera mangomoussen toppad med frukten.
Salsan: Skala och tärna ananasen i ½ cm stora tärningar. Hacka myntan och blanda med ananas, råsocker, mynta, rom och limeskal samt saft i en skål.Flarn: Sätt ugnen på 200°C eller varmluft 175°C. Rör matfett, socker, ingefära och vaniljsocker smidigt. Tillsätt mjölet och arbeta ihop degen. Bred ut smeten på smord och mjölad plåt till runda kakor, ca 7 cm i diameter, alternativ på bakplåtspapper i stänger (som jag gjorde). Grädda kakorna mitt i ugnen ca 5 min. Lossa kakorna med vass kniv. Ifall du vill böja eller rulla ihop dem mpste du göra det genast, innan de stelnat.