Julmustkaka

Ett gott alternativ till mjuk pepparkaka med liten annan smak.
Du behöver:
200 g smält smör
2,5 dl julmust
1,75 dl mörk sirap
2 tsk bikarbonat
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 msk färsk ingefära
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk mald ingefära
1 tsk kanel
ett uns riven muskotnöt
0,5 tsk kardemumma
2,5 dl julmust
1,75 dl mörk sirap
2 tsk bikarbonat
3 ägg
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
1 msk färsk ingefära
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 tsk mald ingefära
1 tsk kanel
ett uns riven muskotnöt
0,5 tsk kardemumma
Gör såhär:
Smält smöret och ställ det att svalna. Koka ihop julmust och sirap i en kastrull tills sirapen löst sig helt i musten. Ta kastrullen från värmen och rör ner bikarbonaten, här får man akta sig lite då det kan skumma till ordentligt. Ställ blandningen att svalna. Vispa samman ägg, socker och farinsocker till en luftig smet. Riv ner den färska ingefäran. Blanda vetemjöl, bakpulver och kryddor för sig och rör ner i sockersmeten varvat med det smälta smöret och julmustblandningen. Häll smeten i en smord, rund form med löstagbar kant och grädda i 175 graders värme i cirka 45 minuter. Låt kakan svalna helt och ta sedan loss den från formen.