Dubbelmarinerad fläskfilé

Passar verkligen på fest, då det kan förberedas i god tid innan.
Du behöver för ca 10 port:
ca 1,5 kg fläskfilé
rapsolja
salt
peppar
limeklyftor
färska örter
rapsolja
salt
peppar
limeklyftor
färska örter
Marinad 1:
4/5 dl vit balsamvinäger
3 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
1 tsk chilipeppar ancho style
4/5 dl tomatpuré
0,5 dl vatten
3 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
1 tsk chilipeppar ancho style
4/5 dl tomatpuré
0,5 dl vatten
Marinad 2:
3 vitlöksklyftor
4 msk mörkt muscovadosocker
1 dl rom (kan uteslutas)
2 msk vit balsamvinäger
1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 dl färskpressad limejuice (1 dl motsvarar ca 4 lime)
1,5 tsk salt
2,5 dl rapsolja
3 vitlöksklyftor
4 msk mörkt muscovadosocker
1 dl rom (kan uteslutas)
2 msk vit balsamvinäger
1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 dl färskpressad limejuice (1 dl motsvarar ca 4 lime)
1,5 tsk salt
2,5 dl rapsolja
Gör såhär:
2 dagar före festen, marinad 1: Blanda vinäger, socker, paprikapulver, chilipepper, tomatpuré och vatten.
Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C. Ta upp köttet ur marinaden. Bryn det runt om i olja i en stekpanna. Sockret från marinaden kan lätt bränna, så stek inte på för hög värme. Lägg över på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra runt om. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.
Marinad 2: Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda socker, rom, vinäger, limejuice och salt i en bunke. Vispa ner oljan. Blanda ner chilifrukt och vitlök. Skär köttet i tunna skivor. Lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
4 timmar före servering: Lägg upp köttet på ett fat. Häll över marinaden. Låt stå framme i rumsvärme.
Strax före servering: Garnera med limeklyftor och färska örter, t ex mynta och koriander.
Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C. Ta upp köttet ur marinaden. Bryn det runt om i olja i en stekpanna. Sockret från marinaden kan lätt bränna, så stek inte på för hög värme. Lägg över på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra runt om. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.
Marinad 2: Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda socker, rom, vinäger, limejuice och salt i en bunke. Vispa ner oljan. Blanda ner chilifrukt och vitlök. Skär köttet i tunna skivor. Lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden. Knyt ihop och lägg i kylen ca 1 dygn.
4 timmar före servering: Lägg upp köttet på ett fat. Häll över marinaden. Låt stå framme i rumsvärme.
Strax före servering: Garnera med limeklyftor och färska örter, t ex mynta och koriander.