Nu börjas det med Semlor igen

Själv är jag inte en storälskare av semlor men en per år ska man väl ha, det hör ju till. Du som älskar dessa kan ju ta och baka så många du vill.
Du behöver:
1/2 paket jäst (à 50 g)
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
2 krm salt
2 krm hjorthornssalt
ca 8 dl vetemjöl (8 dl motsvarar ca 480 g)
100 g mandelmassa
2 - 2 1/2 msk vispgrädde eller mjölk
2 dl vispgrädde
florsocker
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till fingervarmt, 37°C. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 250°C. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma varje bit till en slät bulle som läggs på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och vispgrädde eller mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min. Låt bullarna kallna på galler.
Fyllning: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråm och vispgrädde eller mjölk. Fyll tillbaka i bullarna.
Garnering: Vispa grädden till fast skum, gärna med elvisp. Klicka eller spritsa grädden på bullarna och lägg på locken. Pudra över florsocker och servera semlorna.