Blomkålssoppa med kräftstjärtar

 
En riktig smarrig soppa som gärna kan piffas upp med lite droppar av en god tryffelolja. 
 
Du behöver: 
3 potatisar (stora)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300 g blomkålsbuketter
1 msk olivolja
1 l vatten
3 grönsaksbuljongtärningar eller fond (3 tärningar motsvarar 4½ msk fond)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
1 burk kräftstjärtar i lake (à 360 g varav 170 g kräftstjärtar)
3 msk hackad dill
 
Gör så här: 
Skala potatis, lök och vitlök. Skär sedan de och blomkålen i bitar. Fräs potatis, lök, vitlök och blomkål i oljan. Tillsätt vattnet (jag använde även laken som kräftstjärtarna legat i), buljongtärningar eller fond och koka sakta ca 15 minuter. Rör ner grädden och koka ytterligare ca 5 minuter. Mixa soppan och koka upp den. Smaka av med salt och peppar. Låt kräftstjärtarna rinna av. Toppa soppan med kräftstjärtar, dill och om du vill några droppar tryffelolja.