Skaldjursrullar med dippsås

Goda asiatiska rullar med smakrik dippsås.
Du behöver:
500 g räkor med skal
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1-2 chilifrukter beroende på styrka och smak
2 tsk vietnamesisk fisksås
2 lime
1 näve jordnötter
8 runda rispapper
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1-2 chilifrukter beroende på styrka och smak
2 tsk vietnamesisk fisksås
2 lime
1 näve jordnötter
8 runda rispapper
Nuoc Cham Dippsås:
50 g råsocker
1 dl hett vatten
4 vitlöksklyftor
2 små chili
2 tsk risvinäger
1 lime
1/2 dl vietnamesisk fisksås
50 g råsocker
1 dl hett vatten
4 vitlöksklyftor
2 små chili
2 tsk risvinäger
1 lime
1/2 dl vietnamesisk fisksås
Gör såhär:
Skala och finhacka schalottenlök, vitlök, chili och lägg i en skål. Pressa över lime och tillsätt fisksås. Lägg ner räkorna, blanda, täck över och ställ in i kylen. Minst 45 minuter. Rosta jordnötterna i torr stekpanna tills de får färg och börja dofta. Låt svalna och stöt sedan grovt med mortel.
Dippsås
Lägg sockret i en skål, häll på hett vatten och rör om tills sockret har löst sig. Skala och finhacka vitlök, strimla eller hacka chilin och häll ner i sockerlösningen. Tillsätt risvinäger, pressad lime och fisksås. Rör om och servera till vårrullarna.
Lägg sockret i en skål, häll på hett vatten och rör om tills sockret har löst sig. Skala och finhacka vitlök, strimla eller hacka chilin och häll ner i sockerlösningen. Tillsätt risvinäger, pressad lime och fisksås. Rör om och servera till vårrullarna.
Doppa ett rispapper i taget i hett vatten i cirka 15 sekunder tills det mjuknat. Lägg på fyllning mitt på papperet. Strö över lite rostade jordnötter. Vik in papperet så att små blommor bildas eller rulla till rullar som jag gjorde (lite enklare om man inte gjort det förr). Gör likadant med resten. Servera med dippsåsen till.