Mazarintårta med vaniljkräm, flädergrädde och färsk frukt

En härlig och mäktig sommartårta som går att variera på flera sätt.
Du behöver:
150 g mjukt smör
300 g mandelmassa
3 st ägg
0.5 dl vetemjöl
smör till formen
madelspån till formen
300 g mandelmassa
3 st ägg
0.5 dl vetemjöl
smör till formen
madelspån till formen
Vaniljkräm:
2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk maizena stärkelse
1 msk vaniljsocker (alternativt vaniljstång)
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk maizena stärkelse
1 msk vaniljsocker (alternativt vaniljstång)
Garnering:
Koncentrerad fläderblossaft
2 dl vispgrädde
1 l färsk frukt eller bär
2 dl vispgrädde
1 l färsk frukt eller bär
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör till sist i mjölet för hand.Smörj och bröa en 20 centimeter diameters kakform med löstagbar botten. Fyll formen och grädda kakan, i cirka 20-25 minuter och låt svalna.
Vaniljkräm: Vispa samman mjölk, äggulor, socker och maizena stärkelse i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen kallna. Om du väljer vaniljstång, kärna ur tången och låt det koka med från början.
Vispa grädden fluffig (inte för hårt), tillsätt koncentrerad fläderblomssaft efter tycke och smak, bred ut den på toppen av kakan tillsammans med vaniljkrömen. Garnera med färska bär eller frukt.