Vörtbröd

Du behöver:
1 flaska 33 cl porter - julmust, svagdricka eller julöl
50 g smör
50 g jäst
0,5 msk kinesisk soja
1 dl mörk sirap
3 pomeransskal - finhackade eller stötta
50 g smör
50 g jäst
0,5 msk kinesisk soja
1 dl mörk sirap
3 pomeransskal - finhackade eller stötta
1 tsk malda kryddnejlikor
1 msk mald anis
0,5 tsk ingefära
1 msk mald fänkål
1,5 dl russin
6 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
Ev. Lite kaffe att pensla bröden med (ägg går också bra)
6 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
Ev. Lite kaffe att pensla bröden med (ägg går också bra)
Gör såhär:
Värm porter, julöl eller julmust till fingervärme ca 37 grader. Lägg i en bunke med smör och smula i jästen samt tillsätt soja, sirap, kryddor och russin. Arbeta in mjölet och låt degen jäsa övertäckt 45 minuter. Ta upp degen på bakbordet och dela den i två bitar. Forma runda stora bullar eller limpor. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bröden på plåt eller i mjölade brödformar och låt dem jäsa ytterligare 20 minuter. Grädda i 30 minuter. Pensla bröden med vatten eller kaffe efter gräddningen. Låt svalna under bakduk.