Saffransbullar med hasselnötskräm

En lussebulle är god i sin enkelhet men kan behövas piffa upp ibland, denna med en hasselnötskräm.
Du behöver:
Lussebullen
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
1 dl russin
mjöl till utbakning
2 paket saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
1/2 tsk salt
800 g vetemjöl (ca 13 1/2 dl till 1 sats)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Hasselnötskräm
100 g hasselnötter (1,5 dl)
150 g mandelmassa
150 g mandelmassa
150 g smör, rumstempererat
Kanel efter smak
Gör såhär:
Lussebulle
Stöt ev saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret (för 1 sats). Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter. Skär smöret i tärningar. Smula jästen och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan i en bunke eller en köksmaskin med degkrok. Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter.
Hasselnötskräm
Mixa hasselnötter, mandelmassa och smör i en mixer till en bredbar smet, tillsätt även kanel.
Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt, och kavla senda ut till en står fyrkant. Lägg hasselnötskrämen på en tredjedel av degen och vik en trevikning. Skär sedan remsor och snurra bullarna, rulla sedan ihop till ett knyte. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg, garnera med t.ex. mandelflarn. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
ser gott ut!