Saffransäggost

Äggost är för somliga ett måste vid jul liksom vid påsk, här kommer en variant med saffran.
Du behöver:
6 ägg
5 dl gräddfil
3 l mjölk
1/2 dl socker
5 dl gräddfil
3 l mjölk
1/2 dl socker
2 paket saffran
Gör såhär:
Blanda äggen med gräddfilen i en gryta. Tillsätt mjölken. Värm blandningen försiktigt under omrörning tills den grynat sig (tar ca 1-1,5 timme, runt 90 grader). Ta grytan åt sidan och låt stå ca 10 min. Ta upp ostmassan med en hålslev och lägg den i en bunke, blanda med saffran. Lägg ostmassan i en äggostform och varva lagren med sockret. Låt äggosten stå kallt i ca 6 tim tills all vassle runnit bort. Stjälp upp äggosten på ett serveringsfat och servera med vispad grädde, sylt eller bär.