3 sorters kolor

Jag älskar kola till jul och det går både snabbt och är enkelt att göra.
Du behöver:
Saffranskola med kokos
3 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl kokos
2 påsar saffran (à 1/2 g)
50 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/2 dl kokos
2 påsar saffran (à 1/2 g)
Apelsin och choklad
3 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
50 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
2-3 msk kakao
skalet av en apelsin
Lime
3 dl vispgrädde
50 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
50 g smör eller margarin
3 dl strösocker
1 1/2 dl ljus sirap
skalet av en lime
Gör såhär:
Blanda grädde, matfett, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka upp på hög värme och rör om. Fortsätt att koka utan omrörning till kulprovet (120-125ºC). Häll lite av smeten i kallt vatten och för ihop till en kula. Håller kulan ihop är kolan klar.
Saffran och kokos:
Rosta kokosen i en torr het panna tills den blir gul-brun. Blanda ner den och saffranet i kolasmeten. Häll upp smeten i en smord eller bakpappersklädd form. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar.
Apelsin och choklad
Blanda ner kakaon och apelsinskalet i kolasmeten. Häll upp smeten i en smord eller bakpappersklädd form. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar.
Lime
Blanda ner limeskalet i kolasmeten. Häll upp smeten i en smord eller bakpappersklädd form. Låt kolan stelna innan den skärs i bitar.
Ett tips om du inte har kolapapper är att ta muffinsformar och rulla in din kolla i, funkar hur bra som helst. Lägg då kolan i mitten av formen och vik över kanterna, snurra båda sidorna som en kola.