Lyxig kycklingpaj

En smarrig kycklingpaj som kan ätas både till vardags och till fest.
Du behöver:
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
2-3 msk vatten
Fyllning
1/2 grillad kyckling
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 liten zucchini (à ca 150 g)
2 dl soltorkade tomater
3 msk finhackad persilja
1 röd paprika
1 liten zucchini (à ca 150 g)
2 dl soltorkade tomater
3 msk finhackad persilja
Finhackad färsk basilika
2 dl riven parmesanost
1 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
2 dl riven parmesanost
1 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
Äggsmet
3 ägg
3 dl riven ost (3 dl motsvarar ca 150 g)
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
3 ägg
3 dl riven ost (3 dl motsvarar ca 150 g)
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt
Topping
marinerade kronärtskockshjärtan
1,5 dl marinerade, gärna kärnfria, oliver
50 g lufttorkad skinka av parmatyp
flingsalt
svartpeppar
1,5 dl marinerade, gärna kärnfria, oliver
50 g lufttorkad skinka av parmatyp
flingsalt
svartpeppar
färsk basilika
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 ºC.
Pajdeg: Lägg smör, vetemjöl och vatten i en matberedare och mixa tills du fått en deg. Tryck sedan ut i en form med löstagbar kant. Klä kanterna med aluminiumfolie och nagga botten med en gaffel. Förgrädda i ugnen i ca 15 min.
Fyllning: Plocka och skär kycklingköttet i tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikan. Skär paprika och zucchini i cm-stora bitar. Fräs lök, zucchini och paprika i olja i en stekpanna ca 5 minuter. Ta från värmen. Blanda i kyckling, hälften av tomaterna, persilja, basilikan, parmesan och salt och peppar.
Äggsmet: Vispa ihop allt till äggsmeten med salt.Varva 2-3 lager med kycklingfyllning (för 1 paj) och äggsmet i det förgräddade pajskalet. Avsluta med att toppa pajen med kronärtskockor delade bitar och resten av de hela soltorkade tomaterna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme, tills äggsmeten har stannat och pajen fått fin färg.
Topping: Toppa med oliver, skinka, flingsalt, svartpeppar och basilika vid servering.